بررسی آخرین وضعیت فروش سینماهای جهان / غوغای سینمای چین در روزهای غمبار هالیوود
پایگاه خبری / تحلیلی نگام ، همهگیری کرونای در سال ٢۰٢۰، جهان را زیر و رو کرد و بر تمام شعون زندگی انسان تاثیر گذاشت. سینما یکی از قربانیان بزرگ کرونا بود. تولیدات تعطیل شد، جشنوارهها برگزار نشد، گیشه بیرونق شد و سرویسهایی مثل آمازون و نتفلیکس تنها امید باقی مانده صنعتی نیمهجان شدند. در این میان شاید در تاریخ سینمای جهان، کسی تصور هم نمی کرد روزی برسد که سینمای چین عنوان بزرگ ترین بازار سینمایی جهان را از آمریکا برباید.
این روزها چین درحالی برای اولین بار سردمدار فروش در سینمای جهان شده که نیمی از ۱۰ فیلم پرفروش سال ۲۰۲۰ غیرهالیوودی هستند. شرایط خاص سال ۲۰۲۰ به دلیل بحران جهانی ویروس کرونا بستری را برای چین به وجود آورد که با فروشی بالغ بر دو میلیارد دلار از رقیب همیشگی خود یعنی گیشه آمریکا سبقت بگیرد و برای نخستین بار عنوان بزرگترین بازار سینمایی جهان را به خود اختصاص دهد.
کابوس های ادامه دار سینماهای جهان
در سال ۲۰۱۹ فیلمها در گیشهی سینماهای آمریکا نزدیک به ۱۱٫۴ میلیارد دلار فروخته بودند که این رقم نشان میدهد فروش فیلمها در ۲۰۲۰ در قیاس با سال گذشته ۸۰ درصد کاهش داشته است. در بازارهای بینالمللی هم شاهد افت شدید فروش فیلمها نسبت به سالهای گذشته هستیم، اما به لطف کنترل کرونا در کره جنوبی، ژاپن و چین و بازگشایی نسبتا گسترده سینماهای این کشورها در ماههای پایانی سال ۲۰۲۰ فروش فیلمها در شرق آسیا بهبود پیدا کرد و بنا بر گزارشهای موجود رقم فروش فیلمهای سینمایی در بازارهای بینالمللی با کاهشی ۷۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۹ حدود ۹ میلیارد دلار بوده است. سال گذشته رقم حاصل از اکران فیلمها در بازارهای بینالمللی حدود ۴۲٫۵ میلیارد دلار بود.
پایان سلطه تاریخی هالیوود بر چین به لطف کرونا
برای اولین بار در تاریخ سینما یک فیلم چینی توانست رکورد پرفروش ترین فیلم سال را به نام خود ثبت کند. درام تاریخی «هشتصد» به کارگردانی «گوان هو» با فروش ۴۲۷ میلیون دلاری در رتبه نخست پرفروش ترین فیلم های سال ۲۰۲۰ سینما قرار گرفت و یک فیلم چینی دیگر با نام «مردم من، سرزمین من» ساخته مشترک هفت کارگردان، با فروش ۴۵۸ میلیون دلاری در رتبه بعدی قرار گرفت.
از طرفی به دلیل تاثیر کمتر بحران کرونا بر فیلم های آسیایی، در فهرست ۱۰ فیلم پرفروش ۲۰۲۰، ۵ فیلم غیرهالیوودی (چین، ژاپن) حضور دارند که تاکنون بی سابقه بوده است. همچنین برای اولین بار در تاریخ، دو محصول غیرهالیوودی شامل انیمه ژاپنی «دیو کُش: قطار موگن» و انیمیشن چینی «ژیانگ زیا» در رتبه اول و دوم پرفروش ترین انیمیشن های سال قرار گرفتند.
بازندگی بزرگ دیزنی
٢۰٢۰ سالی است که سینما بازنده بزرگ آن و پلتفرمهای نمایش اینترنتی فیلم، برنده اصلی آن بودند. در ابتدای ٢۰٢۰ نگرانی اصلی در مورد تسلط دیزنی بر هالیوود بود و در پایان این سال، دیزنی با خسارتهای چندین میلیارد دلاری مواجه شده و تعداد زیادی از کارمندان خود را اخراج کرده است. تنها نقطه امید دیزنی نیز اکنون «دیزنی+» شبکه اینترنتی کمپانی دیزنی است که در ماه مارس و پس از آغاز قرنطینههای خانگی راهاندازی شد. مهمترین هدف این شبکه، جذب ۵۰ میلیون عضو بود که درنهایت توانست از زمان راهاندازی در ماه مارس ٢۰٢۰ تا به امروز ٧٣ میلیون عضو جذب کند.
طرحهایی برای جبران عقبماندگی هالیوود از نتفلیکس
هدف عمده هالیوود در سالجاری جبران عقبافتادگی خود از شبکه نتفلیکس بود؛ به همین منظور بسیاری از بازیگران بزرگ دنیای سینما، تولیدات خود را از سالنهای نمایش فیلم به شبکههای اینترنتی سوق دادند. شبکههایی نظیر شبکه اینترنتی «پیکاک» متعلق به کمپانی یونیورسال، «پارامونت+» و «اچ بیاو مکس» متعلق به کمپانی وارنربروز، وظیفه پخش فیلم های کمپانیهای مادر را به عهده گرفتند. اچ بی او مکس توانست به موفقیت بزرگی در زمینه نمایش فیلم «تنت» دست پیدا کند. وارنر بروز همچنین قرار است فیلم «زن شگفت انگیز» را بهطور همزمان ازاچ بیاو مکس نیز پخش کند. درپی افزایش شیوع ویروس کرونا و نامشخص بودن زمان پایان شیوع این ویروس، کمپانی وارنر بروز در ماه دسامبر ٢۰٢۰ اعلام کرد که تمام ۱٧ فیلمی که قرار است در سال ٢۰٢۱ از طریق این کمپانی به بازار عرضه شود، بهطور همزمان در اچبیاو مکس و سالنهای سینما نمایش داده خواهند شد؛ ازجمله مهمترین این فیلمها میتوان به «جوخه خودکشی»، «ماتریکس۴» و «دون» اشاره کرد.
سینمای آمریکا در رتبه سوم
استودیوها در سالجاری اکران فیلمهای بزرگ و مهم (بلک باستر) خود را به تعویق انداختند؛ چرا که سالنهای سینما بهدلیل شیوع ویروس کرونا یکباره تعطیل شده و تنها با کاهش مقطعی شیوع کرونا در دورهای، با رعایت پروتکلها و محدودیتهای سختگیرانه بهداشتی بازگشایی شدند، اما بهدلیل کاهش ظرفیت تماشاگرها به یکسوم، هیچ فیلم بزرگی در این مقطع در سینماها بهنمایش درنیامد.
در رتبه بندی جهان در نهایت رتبه سوم بالاخره به یک فیلم هالیوودی رسید و فیلم «پسران بد تا ابد» ساخته مشترک «عادل ال اربی» و «بلال فلاح» با فروش ۴۲۶ میلیون دلاری این جایگاه را کسب کرد و «تِنت» به کارگردانی «کریستوفر نولان» هم با فروشی بالغ بر ۳۶۲ میلیون، چهارمین فیلم پرفروش سال نام گرفت. گیشه آمریکا در حالی سال ۲۰۲۰ را به پایان می رسد که بسیاری از سینماهای این کشور به دلیل شیوع کرونا مدت زمان طولانی تعطیل بودند و سینماهای دو منطقه مهم نیویورک و لس آنجلس هنوز هم تعطیل هستند. سینمای آمریکا سال گذشته به فروشی بالغ بر ۱۱ میلیارد دلار دست یافته بود اما امسال فروش کمی بیشتر دو میلیارد دلار داشته است.