حاکان تکین: ترکیه نگران سیاست ایران در منطقه است
نگام ، بین الملل _ سفیر ترکیه در ایران با اشاره اینکه آنکارا نگرانیهایی در مورد سیاستهای تهران در منطقه دارد و نگاه برخی از بازیگران منطقهای به نقش ایران مثبت نیست، تاکید کرد این کشور باید به دلایل شکلگیری این بیاعتمادی فکر کند.
به گزارش آناتولی فارسی ، رضا حاکان تکین سفیر ترکیه در تهران با تاکید بر اینکه «ایران کشور بسیار مهمی در منطقه است» و «هیچ کس نمیتواند آن را نادیده بگیرد» خاطرنشان کرد: «اینکه این نقش چگونه باید بازی شود، یک مساله دیگر است. ما نگرانیهایی در مورد سیاستهای ایران در منطقه داریم. ایران باید نقش سازندهتری در تقویت ثبات در این بخش از جهان که همگی ما در آن حضور داریم، ایفا کند».
وی در این گفتگوی خود با روزنامه «اعتماد» ایران همچنین اظهار داشت:
«ایران در برخی از کشورهای منطقه، بازیگران موثری بر روی زمین دارد و نگاه برخی از بازیگران منطقهای به نقش ایران مثبت نیست. ما اعتقاد نداریم که همه این نگرانیها کاملا درست هستند اما نکتهای در این رویکرد وجود دارد. اگر بیاعتمادی به ایران وجود دارد، دولت ایران باید به دلایل شکلگیری این بیاعتمادی فکر کند».
سفیر ترکیه در مورد رفراندم جدایی اداره اقلیم کرد از عراق نیز گفت:
«ما فکر نمیکنیم که این مساله محقق شود و فکر هم نمیکنیم که ضرورتی برای این جدایی وجود داشته باشد. البته که شما نمیتوانید در برابر خواست و اراده مردم مقاومت کنید. بنابراین اگر که مردم یک کشور در مورد آینده خود تصمیمی بگیرند ما باید به این تصمیم احترام بگذاریم، اما این تصمیم باید توسط تمام بافت جمعیتی یک کشور اتخاذ شود».
او در مورد وضعیت کردها در کشورش نیز تصریح کرد:
«ما در ترکیه سیستم سیاسی خود را داریم. کردها از حقوق دموکراتیک و آزادهای بنیادین برخوردار هستند. البته که در این مقوله مشکلاتی مانند فعالیتهای گروه تروریستی پ.ک.ک در ۴۰ سال گذشته را هم داشتهایم، اما دولت ما تمام تلاش خود را برای شکست دادن پ.ک.ک و همچنین بهبود وضعیت همه شهروندان ترک از جمله جامعه کردی به کار گرفته است».
حاکان تکین در مورد حمایت آمریکا با سلاح های سنگین از پ.ی.د، به عنوان شاخه سوری گروه تروریستی پ.ک.ک هم گفت:
«برخی مواقع درک رویکردهای ایالات متحده آسان نیست. زمانی که به سیاستهای امریکا در قبال سوریه در چندسال اخیر نگاه میکنید نه از ثبات و نه از تداوم خبر چندانی نیست. زمانی که به گامهایی نگاه میکنید که آنها روی زمین برداشتهاند مانند تجهیز سنگین شاخههای سوری پ.ک.ک یعنی حزب پ.ی.د و ی.پ.گ صرفا به این دلیل که آنها تنها گروههایی هستند که با داعش مبارزه میکنند، متوجه میشوید که این سیاستها بیمعنا است.
اخیرا یک ژنرال آمریکایی در پاسخ به سوالی در مورد رابطه امریکا با این دو گروه از کردها در سوریه اعتراف کرده است که فکر میکند آنها با گروه پ.ک.ک در ارتباطهایی هستند و بنابراین از انها خواسته که اسامی خود را تغییر دهند. آنها برهمین اساس میگویند نیروهای دموکراتیک سوریه تاسیس شدهاند. حقیقت این است که آن هم یک گروه تحت کنترل پ.ک.ک است و این ژنرال امریکایی هم توضیح داده که این تغییر اسم به توصیه آنها برای اینکه نشان دهند ارتباطی با پ.ک.ک ندارد، صورت گرفته است».
سفیر ترکیه در تهران در واکنش به «سخنان برخی مقام های آمریکایی و رهبران کشورهای غربی مانند رئیسجمهور فرانسه» مبنی بر اینکه «برکناری بشار اسد دیگر برای آنها اولویت نیست» تاکید کرد:
«تمام این اظهارات و رویکردها اشتباه است چرا که پس از همه اتفاقهایی که در سوریه رخ داده است هیچ کس گمان نمیکند که میتوان بر سوریه مانند گذشته حکمرانی کرد و به همهچیز به گونهای ادامه داد که گویا هیچ اتفاقی رخ نداده است و بشار اسد همچنان میتواند به حضور در قدرت ادامه دهد. این سیستم جواب نمیدهد. به همین دلیل است که ما فکر میکنیم یک انتقال قدرت معنادار و واقعی در سوریه یک ضرورت است و میتواند گام نخست برای صلحی پایدار و بازسازی همهجانبه در سوریه باشد».
از دیدگاه او جامعه جهانی حمایت معنادار سیاسی و نظامی از اپوزیسیون سوریه نکرده، تجهیزاتی در اختیار آن قرار نداده، تنها به بیانیه سیاسی اکتفا کرده، رویکرد چماق و هویج به کار برده و اوباما نیز که میگفت استفاده از تسلیحات شیمیایی خط قرمز است، پس از آنکه بشار اسد از تسلیحات شیمیایی استفاده کرد هیچ اتفاقی رخ نداد و تنها یک گام عقبتر رفت.
حاکان تکین افزود: «بنابراین یک جنگ برابر در سوریه وجود نداشته است. ارتشی بسیار قوی با این تجهیزات بسیار سنگین، ساختار و قدرت اطلاعاتی به اضافه حمایتهای زمینی کشور بزرگی مانند روسیه و البته ایران و برخی شبهنظامیانی که از سایر کشورها به میدان در سوریه آمدهاند تا از رژیم بشار اسد حمایت کنند.
با وجود همه این عدم تعادلها ما باید متوجه باشیم که اپوزیسیون با وجود کمبود حمایتهای سیاسی مقاومت کرده و همچنان هم به مقاومت خود ادامه میدهد. نمیتوانیم بگوییم که کل جهان در یک سمت بودند و بشار اسد هم در سمت دیگر. این مساله نیست. شما سیاستهای روسیه و امریکا را با هم مقایسه کنید. تفاوتهای بسیاری وجود دارد».
سفیر ترکیه در تهران در مورد نظر حسن روحانی رئیس جمهور ایران مبنی بر اینکه «سدسازیهای اخیر ترکیه یکی از عوامل موثر در بیابانزایی در ایران» است تصریح کرد:
«ما اعتقاد داریم این اظهارنظرها و ترکیه را مقصر همهچیز دانستن از پیشینه علمی کافی برخوردار نیست. ما همواره در این مورد صحبت کردهایم و پیشنهاد کردهایم که گفتوگو را از سطح گفتوگوهای کارشناسی آغاز کنیم. موضوع فقط مساله سدسازی نیست و این سدسازی هم تنها دلیل گرد و غبارها نیست.
علاوه بر این هرکشوری مسوولیتهای خود را در این خصوص دارد و باید همه این مسائل را در نظر گرفت. سدسازی در دجله و فرات براساس اطلاعات علمی کمترین تاثیر را بر تغییرات جوی داشته است. توپ اکنون در زمین ایرانیها است و ما امیدوار هستیم که ایران و ترکیه در این زمینه با هم وارد گفتوگو شوند».
وی در پایان درباره روابط ایران و ترکیه و برنامه های شورای عالی راهبردی روابط دو کشور گفت:
«این شورا معمولا در جریان دیدارهای روسای جمهور فعال میشود. ما این شورا را تاکنون سه بار برگزار کردهایم که دو بار آن در جریان سفر رییسجمهور روحانی به ترکیه و یک بار هم در جریان سفر رییسجمهور اردوغان به ایران بوده است. اکنون نوبت رییسجمهور ترکیه است که به ایران سفر کند و ما امیدوار هستیم که این سفر در سال جای رخ بدهد.
به دلیل تحولات سیاسی که در ترکیه و ایران رخ داده است امکان برگزاری این سفر در تاریخ زودتر وجود نداشته است. ما یک رفراندوم را پشت سر گذاشتیم و در ایران هم انتخابات ریاستجمهوری در جریان بوده است. هر دو طرف مشتاق هستند که این سفر پیش از پایان سال جاری میلادی انجام شود».