دوباره مرغ از سفره ها پرید
پایگاه خبری / تحلیلی نگام ، در حالی که قیمت مصوب مرغ ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان است، قیمت مرغ در بازار در فاصله چند روز از ۲۶ هزار تومان به ۳۸ هزار تومان افزایش یافت.
به گزارش فراز ، درست در سالروز میلاد رسولاکرم(ص)️ بود که رهبری در بخشی از نطق خود نسبت به گرانیها اعتراض کرد و این رویه را بیدلیل خواند. روندی که ناخداگاه و با توجه به جایگاه ایشان انتظارات را به این سمت و سو برد که شاید مسئولان دولتی و حاکمیتی برای بهبود این وضعیت ورود کنند ولی وضعیت نه تنها اصلاح نشد بلکه بغرنج تر از قبل هم شد. البته در کمتر از ۲۴ ساعت فرماندهان سپاهپاسداران در واکنشی سریع به بیانات رهبری، از قرارگاهی به نام ۱۷ربیع رونمایی کردند، قرارگاهی که قرار بود بر بازار نظارت و گرانی ها را کنترل کند ولی جالب این جاست که در این چند هفته نه گزارشی از این قرارگاه ارائه و نه موفقیتی حاصل شده است! مصداق بارز این وضعیت را می توان در بازار مرغ جست و جو کرد.
در حالی که قیمت مصوب مرغ ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان است، قیمت مرغ در بازار در فاصله چند روز از ۲۶ هزار تومان به ۳۶ هزار تومان افزایش یافت تا افتضاح مدیریتی در دولت و متعلقات آن بیشتر آشکار شود!
روزگاری که بر بازار مرغ گذشت
در روزهایی که بازار به حال خود رها شده است و دولت و کارگروه تنظیم بازار خود به گرانی قیمت ها دامن می زنند و به راحتی با افزایش قیمت ها موافقت می کنند، بازار مرغ دچار اتفاقات کم نظیری شده است، به طوری که در کمتر از یک هفته شما بخوانید چند روز، به قیمت مرغ در بازار به یکباره ۱۰ هزار تومان اضافه شده است. ٣۰ مهر سال جاری بود که ستاد تنظیم بازار به دلیل کمبود نهاده ها در بازار و متناسب آن افزایش قیمت نهاده در بازار با افزایش چشمگیر قیمت مرغ موافقت کرد و به یک باره قیمت مصوب این محصول از ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان به ٢۰ هزار و ۴۰۰ تومان افزایش یافت. بعد از گذشت مدت کوتاهی از تصویب این قیمت نه تنها قیمت مصوب رعایت نشد، بلکه هر کیلوگرم مرغ در محدود ٢۵ تا ٢٧ هزار تومان به فروش می رسید که در چند روز اخیر دوباره قیمت مرغ افزایش عجیب و غریبی یافت و به یک باره از محدوده ٢۶ تا ٢٧ هزار تومان به ٣۶ هزار تومان افزایش یافته است!
بررسی قیمت ها طی یک هفته؛افزایش ۳۰ درصدی!
بررسی قیمت مرغ کشتار در بازار نشان میدهد طی یک هفته اخیر قیمت مرغ در استانهای مختلف بین ۱۵ تا ۳۰ درصد رشد داشته است، بهطوریکه قیمت هر کیلو مرغ در تهران طی یک هفته اخیر از ۲۶ هزار و ۵۰۰ با رشد ۲۶ درصدی به ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده، در استان اصفهان طی یک این مدت قیمت مرغ رشد ۳۷ درصدی داشته، در خراسان جنوبی رشد ۳۴ درصدی، در کردستان رشد ۳۲ درصدی، در کرمانشاه رشد ۳۰ درصدی و در گیلان نیز رشد ۲۹ درصدی را تجربه کرده است. قابل ذکر است در بین استانهای مختلف، قیمت مرغ در استانهای قزوین، مازندران و اردبیل گرچه کمترین رشد را داشته، اما قیمت مرغ در دو استان اردبیل و مازندران نزدیک به ۳۰ هزار تومان است.
بررسی قیمت ها طی دو دولت روحانی؛ افزایش برابری!
در مرداد ماه ۹۲ که دولت تدبیر و امید کار خود را آغاز کرد قیمت هر کیلو مرغ براساس گزارشهای رسمی ۶۴۸۰ تومان بود. امروز با گذشت بیش از ۷ سال از آن دوران، قیمت مرغ براساس بررسیهای میدانی به کیلویی بالای ۳۳ هزار تومان رسیده که نشان از افزایش بیش از ۵ برابری آن در سالهای فعالیت دولت حسن روحانی دارد!
مصائب تولیدکنندگان
در این بازار بی قانون هر کس یه بهانه برای وضعیت موجود می تراشد. تولیدکنندگان مرغ از قیمتهای بسیار گران خوراک دام گلایه دارند و میگویند جو را کیلویی ٧ هزار تومان خریداری میکنند و به همین دلیل قیمت تمام شده آن ها بالاست و برایشان نمیصرفد مرغ را با قیمت پایین بفروشند. پیش از این وقتی ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلیوگرم مرغ را ٢۰ هزار و ۴۰۰ تومان تصویب کرد، معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که کارگروه تنظیم بازار استان تهران قیمت هر کیلوگرم مرغ را ٢۰ هزار و ۴۰۰ تومان تصویب کرده و عرضه نهادههای دامی به تولیدکنندگان و دامداران نیز در قبال تحویل محصولات در شبکههای تعریفشده و با نظارت بازرسان وزارت صمت انجام میشود. اما اکنون طلق گزارش میدانی فارس، تولیدکنندگان مرغ میگویند نهاده دولتی دریافت نمیکنند، بنابراین نرخ مصوب دولتی هم معنی ندارد. دولت اگر آماده است ضرر و زیان تولیدکنندگان را بپردازد، آن ها هم حاضرند به نرخ مصوب بفروشند.
کسی حریف گران شدن نهاده های دامی نیست؟!
در این میان، مرتضی رضایی، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی و سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام کشور نیز امروز تأیید کرد که تنها ٣۵ درصد کنجاله مورد نیاز مرغداران به نرخ دولتی داده میشود. قیمت کنجاله در بازار آزاد به بیش از ۱۵ هزار تومان رسیده و قیمت تمام شده تولید را افزایش داده است.در این میان گفته می شود که دولت یارانه به خوراک دام و طیور میدهد اما واقعیت این است که این یارانه به دست دامداران نمیرسد! به این صورت که بخشی در فساد و رانت حیف و میل میشود. به نظر می رسد که این یارانه به اسم دامدار اما به کام دیگران است.
تولید مازاد سر جای خود باقی است
افزایش قیمت مرغ و سایر محصولات پروتئینی در بازار در حالی است که تولید مازاد هم وجود دارد. سالانه ٢ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید میشود که نیاز کشور تنها ٢ میلیون تن است. سوءمدیریت در حلقههای واسط، زنجیره مانند تأمین خوراک دام و طیور عامل گرانی این محصولات شده است. معضلی که مربوط به دیروز و امروز نیست و دولت باید آن ها را در زنجیرههای پیش از تولید جست و جو و برطرف کند…