شیب صعودی مصرف شیشه در عین افزایش معتادان!
پایگاه خبری / تحلیلی نگام ، ۶۵ درصد همسر آزاری، ۵۵ درصد طلاق، ۳۰ درصد کودکآزاری و ۲۵ درصد از قتلهای عمد به سبب اعتیاد است.
بنابر آخرین آمارها، در میان کشورهای جهان، ایران رتبه اول مصرف مواد مخدر را به خود اختصاص داده است. کشوری ۸۳ میلیون نفری که بنا بر اعلام مقامات رسمی نزدیک ۳ میلیون معتاد شناساییشده و نزدیک یکمیلیون و نیم معتاد شناسایی نشده دارد. البته آمار معتادان کشور ثابت نیست و به گفته مسئولان سالانه ۸ درصد رشد میکند آنهم درحالیکه نرخ رشد جمعیت چیزی در حدود ۲ درصد است. همچنین آنطور که روز گذشته معاون مقابله باعرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفته، بعد از تصادفات جادهای، سوءمصرف مواد مخدر بیشترین سهم را در مرگ میر ایرانیان به خود اختصاص داده است.
مصرف شیشه صعودی شده است
به گزارش فراز، ناصر اصلانی معاون مقابله باعرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور روز گذشته آمارهای جدید و قابلتأملی از وضعیت اعتیاد در کشور اعلام کرد. او میگوید: «بر اساس آمارهای جهانی، بعد از تصادفات جادهای، بالاترین میزان مرگومیرهای طبیعی در کشور ناشی از سوءمصرف مواد مخدر رخ میدهد.»
معاون مقابله باعرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر بابیان اینکه بیشترین مصرف معتادان در کشور به ترتیب تریاک، حشیش، هروئین و شیشه است، خاطرنشان میکند: «اما مصرف شیشه صعودی است و اگر درباره آن اطلاعرسانی نشود آسیبهای جدی برای اقشار (جوان و نوجوان) ایجاد میکند که در آینده ما را با مشکل مواجه خواهد کرد.»
اصلانی همچنین به تأثیرات مواد مخدر بر دیگر آسیبهای اجتماعی اشاره کرد و با استناد بر آمارهای موجود گفت: «حدود ۵۵ درصد از جمعیت زندانیان کشور مرتبط با مواد مخدر است. همچنین اعتیاد عامل ۶۵ درصدی همسر آزاری، ۵۵ درصد طلاق، ۳۰ درصد کودکآزاری، ۲۵ درصد از قتلهای عمد، ۲۳ درصد نزاع و درگیریها و ۳۰ درصد از جرائم سرقت خرد است.»
سالانه ۸ درصد به آمار رسمی بیش از ۴ میلیون معتاد افزوده میشود
برای فهم بهتر وضعیت اعتیاد در کشور لازم است که نگاهی هم به آمارهای دیگر، علاوه بر آنچه روز گذشته از سوی یکی از معاونان ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلامشده را هم داشته باشیم. یکی از این آمارها، تعداد معتادان در کشور است که همین مقام مسئول اواسط شهریورماه سال جاری بهروزترین آمارهای رسمی در این رابطه را اعلام کرد. بنا به گفتههای اصلانی «دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر معتاد رسمی در کشور داریم و برآورد میشود یکمیلیون و ۴۰۰ هزار نفر نیز معتاد شناسایی نشده وجود داشته باشد. همچنین در کشور بیش از ۶۴ هزار معتاد متجاهر داریم.»
البته بنا بر آنچه همین ستاد اعلام کرده، این تعداد ثابت نیست و سالانه چیزی در حدود ۸ درصد به آن افزوده میشود. حال این را هم باید در نظر داشته باشید که برخی از مقامات در نهادهایی چون مجلس شورای اسلامی آمار واقعی معتادان در کشور را بیش از آمارهای اعلامی رسمی در این رابطه ارزیابی میکنند.
همچنین موضوع قابلتوجه دیگر در این رابطه سرعت رشد اعتیاد در ایران است. بنا بر آمار رسمی که سال گذشته ستاد مبارزه با مواد مخدر منتشر کرد، تا سال ۹۷ حدود ۳ میلیون معتاد در ایران شناساییشدهاند و این در حالی بوده که تعداد این افراد به نسبت سال ۹۰ دو برابر رشد کرده است.
در کنار آمار معتادان کشور، آمار دیگری که مربوط به این افراد است میزان مرگومیر بالای آنهاست و همانطور که معاون ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام کرده مرگومیر معتادان بعد از تصادفات جادهای شایعترین علت فوت در کشور است. البته هنوز اطلاعی از آمار دقیق فوت ناشی از سوءمصرف مواد مخدر تا به اینجای سال ۹۹ منتشرنشده است اما بنا بر آماری که پزشکی قانونی اردیبهشتماه سال جاری منتشر کرد، مرگومیر ناشی از سوءمصرف مواد مخدر در سال ۹۸ با نزدیک به ۲۲ درصد افزایش به ۴ هزار ۴۷۲ نفر رسیده است. این آمار در حالی ارائه شد که سال گشته سازمان پزشکی قانونی گفته بود مرگومیر ناشی از سوءمصرف مواد مخدر ۲۰ درصد افزایشیافته است.