غربالگری مانع تولد ۷ هزار نوزاد معلول؛ تعطیلی مهدکودکها مراجعات را کاهش داد
پایگاه خبری / تحلیلی نگام _ معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور توضیحاتی درباره غربالگریهای انجام شده توسط این سازمان ارائه کرد.
«افروز صفاری فرد» معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره انجام غربالگریها با توجه به بیماری کرونا در کشور گفت: غربالگری اختلالات بینایی و شنوایی و غربالگری ژنتیک سه دسته از اقداماتی است که در سازمان بهزیستی کشور انجام میشود.
وی درباره برنامه غربالگری بینایی که برای کودکان سه تا شش سال انجام میشود، ادامه داد: برنامه غربالگری بینایی مانند هر سال در دست اقدام است و البته با توجه به بیماری کرونا و محدودیتهایی که در این زمینه وجود داشت، این برنامه زودتر از قبل و از تیرماه هم شروع شده است. این غربالگری برای کودکان سه تا شش سال انجام میشود. مراجعات امسال به مراتب کمتر از سالهای قبل بود، چراکه خانوادهها باید مراجعه میکردند. یکی از پایگاههای ثابت ما مهدهای کودک بود که به دلیل کرونا اکثرا در بسیاری از مناطق کشور تعطیل بودهاند و این مورد هم یکی از دلایلی بود که باعث کاهش مراجعه افراد برای غربالگری بود.
وی همچنین درباره غربالگری ژنتیک خاطرنشان کرد: از سال ۹۷ خانوادههایی که دارای فرزند معلول بودند، مورد ارزیابی ژنتیکی قرار گرفتهاند. خانوادههای دارای بیش از ۳ فرد دارای معلولیت و بعضا تا ۹ فرد دارای معلولیت را شناسایی کردهایم و همه آنها را مورد ارزیابی قرار دادهایم و بانک اطلاعاتی در خصوص این افراد تهیه شده است.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با اشاره به تشکیل بانک جامع اختلالات ژنتیک تصریح کرد: در حال حاضر همه خانوادههای دارای بیش از سه معلول مورد بررسی قرار گرفتهاند و امیدواریم از ماههای آینده این آزمایشات و بررسیها برای خانوادههای دارای دو معلول و یک معلول نیز انجام شود. هدف از این کار این است که ببینیم، اختلالات شایع ژنتیکی در جامعه معلولان به چه صورتی است و بتوانیم یک بانک اطلاعات ژنتیکی از این افراد داشته باشیم.
صفاری فرد خاطرنشان کرد: از سال ۷۶ مشاورههای ژنتیک شروع شده است و از سال ۹۲ اقدامات آن رسمیتر شده است.از سال ۹۲ تاکنون از تولد حدود ۷ هزار نوزاد مشکلدار با سقط شرعی و مجاز جلوگیری کردهایم. ما برنامههای غربالگری خوبی را در راستای پیشگیری از ایجاد معلولیت چه قبل از بارداری و چه بعد از بارداری و چه بعد از زایمان داریم و غربالگری ژنتیک نیز به ما در پیشگیری از تولد نوزادان دارای معلولیت به ما کمک کرده است. همچنین در ۶ ماهه ابتدای سال تعداد افرادی که برای سقط درمانی معرفی شدهاند ۴۸۶ نفر بوده است.
صفاری فرد ادامه داد: غربالگری ژنتیک که از سال ۷۶ تاکنون انجام شده، بالغ بر یک میلیون و ۹۰۰ هزار مورد بوده است و همه اینها باعث شده است که آگاهی جامعه را بالاتر ببریم. ما معتقدیم بزرگترین سرمایه هر کشور داشتن نیروی انسانی سالم، باهوش و خلاق است و پیشگیری از معلولیتهایی که ناشی از اختلالات ژنتیکی است، میتواند کمک کند که نسل آینده سالمی داشته باشیم.
وی ادامه داد: هزینههای آزمایشات ژنتیک بسیار بالاست، اما ما تلاش کردهایم تا با کمک از اعتبارات سازمانی، خانوادهها از تمامی آزمایشات بهرهمند شوند و خانوادههایی که تحت پوشش سازمان بهزیستی نیز نیستند در صورتی که نیاز داشته باشند با اقدامات مددکاری که انجام میشود، کمک هزینه به این افراد نیز تعلق میگیرد و کمکها با توجه به وضعیت اقتصادی خانواده صورت میگیرد.