هوای ابری میان بهشت و پاستور
پایگاه خبری / تحلیلی نگام _ نگاهی به روابط دولتها با شهردار وقت تهران نشان میدهد که مناسبات این دو نهاد اجرائی همیشه هم بر وفق مراد طرفین پیش نرفته و در برخی اوقات نیز اختلافاتی میان طرفین رئیسجمهور و شهردار بروز و ظهور کرده است.
این مهم را میتوان در دولتهای مختلف به نظاره نشست؛ از چالشهای احمدینژاد در مقام شهردار تهران و سپس رئیسجمهور با رئیس دولت اصلاحات و قالیباف تا برخی اختلافنظرها و سلایق میان روحانی با قالیباف و اکنون پیروز حناچی شهردار فعلی تهران که باعث شده بعضا شهرداران پایتخت نسبت به نحوه مناسبات با دولت گلایهمند باشند. نمونه این امر را میتوان در مناسبات اخیر شهرداری با دولت دید؛ جایی که پس از سالها بالاخره در ماههای ابتدایی سال شهردار تهران به جلسات هیات دولت دعوت شد اما پس از چند جلسه به دلیل اختلافی که میان دولت و شهرداری پیش آمد دیگر شهردار به جلسات هیات دولت دعوت نشد. البته به قرائت قاطبه اعضای شورای شهر و اصلاحطلبان این عدم دعوت ریشه در ماجرای احرار تخلف نهاد ریاستجمهوری در ماجرای ملک جماران دارد که شهرداری اقدام به تخریب کرد. لذا به اذعان بسیاری این پایه از آنجا گذاشته شد تا در هر موضوعی دولت نسبت به شهرداری رویکردی بیتفاوت و خنثی اتخاذ کند. چنانکه در ماجرای حل مشکلات تهران و خرید تجهیزات حملونقل مثل واگنهای مترو و اتوبوس به اذعان مسئولان امر دولت صرفا به مصوبهای بسنده کرده است. در همین راستا، شهردار تهران نیز چندی پیش گلایههای خود را مطرح کرده بود. آنچه به نظر میرسد گویا دولت هنوز ماجرای ملک جماران را به فراموشی نسپرده و همین امر باعث شده تا شهرداری برای حل مشکلات حملونقل و پایتخت با مشکلات مختلفی مواجه باشد.
ریالی از دولت در دوران کرونا دریافت نکردیم
شهردار تهران صبح دوشنبه در مراسم آیین بهرهبرداری از ۱۰۰ دستگاه اتوبوس و مینیبوس جدید با بیان اینکه معتقدم محل اصلی رعایت عدالت اجتماعی حملونقل عمومی است، چراکه همه مردم بهصورت یکسان از آن استفاده میکنند، اظهار داشت: رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در ناوگان حملونقل عمومی مستلزم سه برابر شدن ناوگان است که این امکانپذیر نیست. هرچند که ما تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا تجهیزات را افزایش دهیم، به گونهای که ۶۳۰ واگن مترو در چین ثبت شد و دو قرارداد تولید بیش از ۱۰۰ واگن را نیز در دستورکار داریم و از همه ظرفیتهای داخلی برای افزایش توان استفاده میکنیم. ایسنا نوشت، پیروز حناچی با تاکید بر اینکه خوشحالیم که در سال جهش تولید کارخانه ایرانخودرو دیزل با این قرارداد فعال شد، گفت: همه تلاشمان را برای حل مشکلات به کار میبندیم اما پشت تریبون داد نمیزنیم، اما مشکلات جدی است، چراکه این مصوبات عنوانشده برای هیات وزیران است، اما در مواردی که قانون هم داریم با مشکلاتی مواجهیم به گونهای که ما در اوراق مشارکت باید ۵۰ درصد اوراق را تضمین کنیم و براساس قانون تضمین ۵۰ درصد دیگر برعهده دولت است، اما بانکها تضمین ۱۰۰ درصدی از ما میخواهند. شهردار تهران با بیان اینکه توسعه حملونقل عمومی یک مساله اجتماعی است چرا که همه مردم در آن دخیل هستند، تصریح کرد: ما در شرایط کرونایی ریالی از دولت دریافت نکردیم اما با این حال تلاش کردیم که باری از دوش مردم برداریم، هرچندکه معتقدیم باید تهدید تحریمها را به فرصت عظیم تبدیل کنیم و تلاش برای کاهش وابستگی در تولید اتوبوس و مترو نیز از جنس این فرصت است و امیدواریم بتوانیم تا بهمنماه واگن ملی مترو را به بهرهبرداری برسانیم و با خریدهای جدید محور BRT را افزایش دهیم. وی با بیان اینکه نهایت فشار را به دولت وارد میکنیم اما امید زیادی برای کمک نداریم، اظهار کرد: سال گذشته از محل صرفهجویی در مصرف سوخت توانستیم سهم شهرداری را از وزارت نفت بگیریم، اما دقت داشته باشید که حملونقل عمومی یک مساله حاکمیتی است و شهرداری نباید در این زمینه تنها بماند و باید تمام اجزای حاکمیت که در این خصوص وظیفه دارند، فعال شده و با وجود سختیهایی که در کشور وجود دارد این مهم را محقق کنیم.
در دولت روحانی مصوبات خوبی داشتیم
رئیس شورای شهر تهران اعلام کرد که دولت مصوبات خوبی در خصوص تامین اتوبوس و مترو دارد، اما باید پیگیریهای لازم توسط مسئولان شهرداری انجام شود. ایسنا نوشت، محسن هاشمی با بیان اینکه من بارها اعلام کردم که مسئولان شهرداری نیز باید فشار بیاورند و خجالت نکشند و حتی به شوخی گفتهام که لحاف و تشک در دفتر ریاستجمهوری پهن کنند، اظهار کرد: در دولت روحانی نیز مصوبات خوبی داشتیم بهگونهای که با این مصوبه میتوانستیم ۱۹هزار اتوبوس و ۴۶هزار مینیبوس داشته باشیم، اما متاسفانه این مصوبه خوب که برای سال ۱۳۹۶ هم هست محقق نشده و از حناچی میخواهم این متن را با دقت خوانده و آن را دنبال کنند. رئیس شورای شهر تهران با طرح این سوال که منتظر چه هستید؟ بیان کرد: این مصوبه به همه دستاندرکاران ابلاغ شده و نمیدانم چرا آن را دنبال نمیکنند و رئیسجمهور کاری را که باید انجام داده و حالا اگر سیستم ما نمیتواند این مصوبه را تبدیل به اتوبوس کند، موضوع دیگری است. رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه در مورد تامین واگن مترو نیز هرچه نگاه میکنم میبینم که مصوبات لازم وجود دارد و باید پیگیریهای مقتضی انجام شود، اضافه کرد: دولت تصمیم گرفته اما استفادهکنندگان نهایی آن را رها کردند و باید موانع هم رفع شود. رئیس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه امسال سال جهش تولید نامگذاری شده، گفت: جهش تولید فقط تولید ماسک نیست و باید بگویم در مورد اتوبوس و مترو شعار رهبری محقق نشده و از ۱۰ کارخانه سازنده اتوبوس، ۹ کارخانه خوابیده است و باید فکری به حال آنها کرد.