پروفسور «مسعود فرزانه» بنیانگذار بزرگترین لابراتوارجهانی یخزدگی جوی
پایگاه خبری / تحلیلی نگام ـ «مسعود فرزانه» یکی از دانشمندان بزرگ ایران و جهان در زمینه برق و الکترونیک است که در پاییز ۱۳۲۷ در شهرکرد و در یک خانواده فرهنگی چشم به جهان گشوده است. پدرش مرحوم «رحیم فرزانه» از پیشگامان هنر عکاسی در استان چهارمحال بختیاری و پایهگذار عکاسی فرزانه در شهرکرد بود.
مسعود فرزانه فراگیری دانش را در شهرکرد آغاز کرد و پس از گرفتن مدرک دیپلم ریاضی وارد دانشکده پلیتکنیک تهران (دانشگاه امیرکبیر کنونی) شد که در آن روزگار معتبرترین مرکز دانشاندوزی آکادمیک در حوزه دانش مهندسی و اولین دانشگاه فنی ایران بود و از آن با نام مادر دانشگاههای مهندسی ایران یاد میکنند.
او در اوایل دهه پنجاه مدرک مهندسی برق قدرت را از دانشگاه پلیتکنیک دریافت کرد و سپس برای ادامه تحصیل به دانشگاه «پل ساباتیه» در شهر «تولوز» فرانسه رفت.
فرزانه در سال ۱۹۷۸ موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته « Electrical engineering» و در سال ۱۹۸۰ میلادی موفق به اخذ مدرک دکتری برق از این دانشگاه شد. سپس در سال ۱۹۸۶ میلادی مفتخر به دریافت درجه دکتری تخصصی (پسا دکتری یا فوق دکتری) مرسوم کشور فرانسه با عنوان «Doctorat d’état ès sciences» در گرایش «Electrical Discharges at High-Voltage» از دانشگاه «پل ساباتیه» شد.
دانشگاه شیکوتیمی کبک
سپس وی در سال ۱۹۸۲ به کانادا رفت، وابستگی آکادمیک پروفسور فرزانه، دانشگاه شیکوتیمی کبک است.
فیلد پژوهشی پروفسور فرزانه در زمینه مهندسی قدرت دربرگیرنده مهندسی ولتاژ بالا، اثر نامطلوب یخ و هوای سرد روی تجهیزات شبکههای برق قدرت، دیس شارژ نسبی و جرقهای در سطح یخ و فواصل هوایی، تکنیکهای یخزدایی و پوششها و مواد نانوی زیانرسان به یخ و دارای کاربرد در شبکههای برق قدرت است. نتیجه پژوهشهای سودمند و پیشگامانه پروفسور فرزانه در زمینههای یاد شده، گستره علمی افتخارآمیزی در سراسر جهان پدید آورده است که دربرگیرنده صدها مقاله در ژورنالهای پژوهشی فنی و کنفرانسهای بینالمللی است.
وی در تدوین و تهیه تعداد بیشماری از استانداردها، راهنماها، بروشورهای فنی و تألیفنامههای تخصصی و آیندهنگر مربوط به انستیتوی مهندسین برق و الکترونیک (IEEE) و شورای بینالمللی سیگره (CIGRÉ) (شورای جهانی شبکههای برق فراگیر) نقش اساسی داشته است.
او بیش از ۱۳۰۰ مقاله علمی و فنی در ژورنالهای معتبر دارد و بیش از ۱۵ هزار بار به مقالات ایشان رجوع شده است. همچنین تألیف سه کتاب و پانزده بوک چپتر را انجام دادهاند که سه کتاب ایشان به زبان چینی نیز ترجمه شده است. یکی از کتابهای استاد فرزانه نیز توسط یکی از اساتید دانشگاه صنعتی شریف در حال ترجمه به زبان فارسی میباشد و قرار است به زودی چاپ شود.
شاخص h –index پروفسور فرزانه در حال حاضر ۵۸ است، این شاخص عددی است که بهرهوری و تأثیرگذاری علمی پژوهشگران را به صورت کمی نمایش دهد. این شاخص با در نظر گرفتن تعداد مقالات پر استناد افراد و تعداد دفعات استناد شدن آن مقالات توسط دیگران محاسبه میشود.
او سمتهای مختلفی چون رئیس، نایب رئیس، هماهنگکننده، سازماندهنده و عضو در کنفرانسهای بینالمللی داشتهاند که در کشورهای مختلفی برگزار شده است.
شماری از جوایز و افتخارات پروفسور فرزانه از سال ۱۹۸۴ میلادی تا کنون، به عبارت زیر است؛
۲۰۱۹ دریافت جایزه رسمی کنفرانس بینالمللی IWAIS به پاس کارها و پژوهشهای پیگیرانه در زمینهی یخ زدگی جوی در شبکههای برق
۲۰۱۷ فلوی (Fellow) برگزیده آکادمی مهندسی کانادا
۲۰۱۷ جایزه بهترین مقاله کنفرانس بین المللی IWAIS با همکاری دو استاد چینی
۲۰۱۷ جایزه رسمی از طرف انستیتوی تحقیقاتی نیروی برق چین (CEPRI) و موسسه مهندسی و فناوری (IET) به دلیل سهم برجستهای که به عنوان سردبیر ژورنال برق فشار قوی(High voltage journal ) در توسعه آن داشتهاند.
۲۰۱۶ فلوی برگزیده موسسه مهندسان برق و الکترونیک (IEEE)
۲۰۱۵ لوح تقدیر ویژه به دلیل خدمات برجسته ایشان از طرف موسسه دی الکتریک و عایق الکتریکی (IEEE DEIS)
۲۰۱۳ یکی از شانزده دانشمند معاصر برگزیده که تاثیر خارقالعادهای بر ناحیه سگنه لاک –سن- ژان استان کبک کانادا داشته است.
۲۰۱۳ برنده جایزه کنفرانس عایق الکتریکی و پدیدههای دی الکتریک (CEIDP) مربوط به سازمان جهانی(IEEE DEIS) موسوم به« Whitehead Memorial Lecture Award»
۲۰۱۲ جایزه «Urgel-Archambault» از سازمان «ACFAS» به پاس یک عمر تلاشهای برجسته در حوزه مهندسی
۲۰۱۰ برنده جایزه «ADRIQ/NSERC» به دلیل همکاریهای مثمر ثمر با هایدرو کبک و ایجاد همکاری بین صنعت و دانشگاه
۲۰۱۰، اهدای جایزه به پروفسور فرزانه
۲۰۱۰، اهدا جایزه «ADRIQ/NSERC» به پروفسور فرزانه
۲۰۰۹ توسعه پوششهای نانو ساختار یخ زدا که به عنوان یکی از ده اختراع مهم
سال ۲۰۰۸ میلادی به قلم مجله علمی کبک انتخاب شد.
۲۰۰۹ برنده جایزه پرزیدنت از طرف جامعه مهندسی استان کبک به پاس پژوه و آموزش خارقالعاده ایشان در حوزه مهندسی
۲۰۰۸ برنده جایزه «چارلز بیدل» شهروندی کبک به پاس قدردانی از مشارکت استثنایی او در پیشرفت علمی و نظام اجتماعی کبک به عنوان شخصی از جامعه فرهنگی
۲۰۰۸، اهدای جایزه چارلز بیدل به پروفسور فرزانه در مجلس ملی توسط وزیر مهاجرت کبک
۲۰۰۷ فلوی برگزیده انستیتوی مهندسین برق و الکترونیک (IEEE)
۲۰۰۵ کسب مرتبه استاد افتخاری دانشگاه چونگچینگ، چین
۲۰۰۵ فلوی برگزیده انستیتو مهندسی کانادا (EIC) برای تحقیقات بسیار خلاقانه و تلاشهای برجسته در توسعه مهندسی کانادا
۲۰۰۵ برنده جایزه «Circle of Excellence» دانشگاه کبک به پاس موفقیتهای علمی و تحقیقات تأثیرگذار
۲۰۰۵ برنده جایزه «NSERC Leo-Derikx» به پاس همکاری طولانیمدت بین صنعت و دانشگاه و پایهگذاری بزرگترین مرکز تحقیقاتی یخ زدگی جوی در سراسر جهان
۲۰۰۴ برنده جایزه بهترین مقاله در کنفرانس شرقی برف، پورتلند ماین کانادا با همکاری یک دانشجوی شهرکردی و یک دانشجوی فوق دکتری چینی
۲۰۰۴ قرار گرفتن در لیست ۱۰۰ پیشگام نوآور دارای توان ایجاد تغییر در جهان، توسط مجله مکلین کانادا
۲۰۰۱ فلوی برگزیده انیستیتو مهندسی و تکنولوژی (IET) برای پیشگامی داینامیک در مهندسی برق
۲۰۰۰ برنده جایزه بهترین مقاله در کنفرانس شرقی برف، اتاوا، انتاریو، کانادا با همکاری یک دانشجوی ایرانی
۲۰۰۰ برگزیده شدن تحقیق علمی ایشان با عنوان توسعه مدل ریاضیاتی برای پیشبینی تخلیه الکتریکی ایزولاتورهای پوشیده از یخ به عنوان یکی از ده اختراع مهم سال ۱۹۹۹، بر اساس اعلام مجله علوم کبک این یک مدل منحصر به فرد و پیش رو در سطح دنیاست.
۱۹۹۹ برنده جایزه بهترین مقاله در سمپوزیوم جهانی مهندسی ولتاژ بالا (ISH)، لندن، انگلستان با همکاری یک دانشجوی آلمانی
۱۹۹۹ برنده جایزه بهترین مقاله در کنفرانس شرقی برف، نیوبرانزویک، کانادا
۱۹۹۸ قرار گرفتن نام ایشان در دو منبع شامل پانصد پیشگام تأثیرگذار هشتمین چاپ بینالمللی، انستیتوی بیوگرافی آمریکایی، ایالات متحده آمریکا و واژه نامه جهانی بیوگرافی، چاپ بیست و هفتم، مرکز جهانی بیوگرافی، کمبریج
۱۹۹۶ دریافت لوح سپاس به مناسبت برگزاری و سرپرستی هفتمین دورهی کنفرانس جهانی یخزدگی سازهها (IWAIS ’۹۶)، برای اولین بار در استان کبک کاناد پژوهشگران ۲۱ کشور جهان به مدت پنج روز در این کنفرانس شرکت کردند.
۱۹۹۶ جایزه «Louis-Élie Beauchamp du Mérite Scientifique Régional» برای تلاشهای برجسته در علوم مهندسی و بنیادی و پیشرفت علوم در ناحیه سگنه لاک-سن-ژان
۱۹۹۲ برنده جایزه بهترین مقاله علمی در کنفرانس جهانی مهندسان سازههای قطبی و دریایی در سن فرانسیسکوی ایالات متحده آمریکا
۱۹۹۱ سخنران مدعو آکادمی علوم چین
۱۹۸۹-۱۹۸۴ بورس پروفسور پژوهشگر شورای تحقیقات علوم طبیعی و مهندسی کاناداNSERC
در سال ۲۰۲۰ نیز پروفسور فرزانه برنده یک جایزه معتبر با عنوان «فلوی شورای جهانی شبکههای برق فراگیر» از شورای جهانی شبکههای برق فراگیر (CIGRÉ) شد.